Carmen Dan a prezentat pe scurt, luni, în cadrul unei conferințe de presă la MAI, cele trei subiecte dezbătute cu liderii sindicatelor din Poliția Română, care au vizat statutul polițiștilor, înăsprirea legislației penale care să îl apere pe polițist și uzul de armă. În cazul primei teme luate în discuție, Carmen Dan a avansat deja un termen privind definitivarea demersului legislativ.
„În ceea ce privește statutul, nu e aceasta prima încercare de a promova un act normativ în sensul acesta. De fiecare dată, acest proces de consultare s-a blocat la minister și oamenii din conducerea ministerului au fost acuzați că blochează demersul (…) Am decis, azi, ca statutul să fie elaborat, în primă fază, de către reprezentanții polițiștilor, organizație profesională și sindicate (…) Ne dorim ca, de această dată, acest demers legislativ să fie dus până la capăt și am stabilit ca, până în luna octombrie, să avem un proiect finalizat care să fie pus în dezbatere publică. E esențial ca acest proiect să fie susținut și de către cetățeni, și de către societate”, a declarat Carmen Dan, după discuțiile cu sindicatele din Poliție.
Referitor la a doua temă dezbătută și anume înăsprirea legislației penale pentru faptele de ultraj comise asupra polițiștilor, Carmen Dan subliniat faptul că propunerea legislativă pe acest subiect, înaintată deja Ministerului Justiției, va fi abordată într-o discuție cu ministrul Tudorel Toader.
„După moartea polițistului Ionescu de la Brigada Poliției Rutiere, MAI a înaintat o propunere ministrului Justiției. Propunerea viza majorarea limitelor pedepselor pentru faptele de ultraj cu două treimi atunci când victima acestor infracțiuni e un polițist sau jandarm. Voi discuta personal cu ministrul Justiției pentru ca această propunere să fie avută în atenție și considerată ca o prioritate în pachetul legislativ care va viza modificarea legislației penale”, a mai spus Carmen Dan.
Totodată, cu privire la cea de-a treia temă dezbătută, respectiv uzul de armă, ministrul de Interne a declarat că a decis ca „procesul de reglementare să fie realizat la nivelul ministerului”.
„Îmi doresc să eliminăm toate acele constrângeri care fac ca polițistii să aibă rețineri evidente în a utiliza armamentul din dotare. Și aceste modificări îmi doresc să fie finalizate cât mai repede pentru a avea, până la sfârșitul acestui an, acest pachet complet”, a mai precizat ministrul de Interne.
În ceea ce privește nivelul de deficit al personalului, ministrul de Interne a precizat că se ridică la 20.000 de cadre și a asigurat, în acest context, că amenințarea unei modificări pe legea pensiilor nu are fundament, în condițiile în care „nu există un asemenea demers la nivel guvernamental, în acest moment”.
„Avem în derulare și o analiză în ceea ce privește alocarea ce urmează a ne fi acordată în urma rectificării (…) Deficitul de personal este de 20.000 de cadre, care există riscul să crească pentru că în spațiul public sunt informații nedocumentate despre amenințarea unei modificări pe legea pensiilor, care nu există și semnalul pe care vreau să-l transmit este acela de stabilitat”, a mai spus Carmen Dan.
Reamintim că discuțiile între liderii de sidicate din Poliție și MAI au avut loc după ce Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, polițist la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani, care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, a venit spre omul legii și l-a înjunghiat de mai multe ori, potrivit Mediafax.
Agresorul, un tânăr de 24 de ani, din comuna Valea Moldovei, a fost arestat preventiv vineri. El și-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei și le-a spus polițiștilor de la fața locului că nu regretă nimic. Anchetatorii au precizat că bărbatul a mai fost condamnat de două ori în Spania pentru fapte comise cu violență.
Polițistul a fost înmormântat duminică.